Langturen 2022

Foto: Ellen Klaveness

Påmelding er åpnet til langturen 2022! I år avholdes langturen igjen i Ålsfjella, med utgangspunkt i Rødungstøl høyfjellshotell. Dato er satt til 3-7. august. Det blir tre fulle dagsturer i området Hallingskarvet/Reineskarvet.

Pris: 4450 kroner (150 kr i tillegg per natt for enkeltrom), og innebefatter 4 fulle døgn på Rødungstølen. Frokost, matpakke, tre retters middag og beite til hestene er inkludert i prisen.

Turen arrangeres for betalende medlemmer. Innmelding kan gjøres her (årskontigent kr. 300).

Påmeldingsfrist 15. februar. Plassene pleier å rives unna, så her gjelder det å være rask på labben. Regning på depositum kr. 1000 sendes ut etter 15. februar, og må være betalt for at påmeldingen skal være gyldig.

Praktiske detaljer

Fremmøte på Rødungstøl onsdag 3. august på ettermiddagen. Middag serveres ca. kl. 19, så det er fint om dere er der til da. Hjemreise 7. august etter frokost.

Beite til hestene er rett utenfor døra. Dersom din hest ikke kan gå i flokk, må du ha med stolper og tråd til egen innhegning.

Det blir tre fulle dagsturer i området Hallingskarvet/Reineskarvet. Du trenger å ha med klær for all slags vær, salvesker og gjerne en termos. I tillegg er det viktig at alle hestene som går med sko, er skodd rett før start eller maks 3 uker før turen. Planlegg godt med egen hovslager. Alle deltagere må ha med seg en fremsko og en baksko som passer til sin hest (ta gjerne med fra et gammelt sett). Vår turleder Jon setter på mistede sko. Alle som møter med barfothest, må ha med egnede løsninger (dvs godt tilpassede boots).

Bindende påmelding innen 15. februar, depositum på kr. 1000 refunderes ikke. Husk at medlemskontigenten også må være betalt.

Restbeløpet, kr. 3450 pluss evt. tillegg for singelrom, vil komme ca. 25. mai.

Dersom turen allerede er fulltegnet vil du få tilbud om å stå på venteliste.

Aktiviteter i 2022

Foto: Ellen Klaveness

Østfold turhestforening ønsker alle våre medlemmer et riktig godt nytt år.

2021 ble et aktivt år. Planlagt moro på isen i februar måtte avlyses pga dårlig føre, men en vellykket Løvsprettur ble det i Knapstad-området, med flere nye fjes. Tur i Spydeberg i juni som en del av å få i gang «tursirkelen» igjen. Langturen i Hallingdal var som alltid svært vellykket, også her med mange nye fjes. Det er gledelig å se at så mange får øynene opp for langtur med hest.

Hytta Suteren ble leid inn for en helg i august, med felles ridetur og sommerfest. Løvfallsturen gikk av stabelen i Herland. Det var planer om å dra i gang brukstrening på Momarken, men dette måtte dessverre avlyses pga for få påmeldte og vanskeligheter med logistikken. I stedet fikk vi flere vellykkede treninger i bruksridning på Heen. Året ble rundet av med julebord. Vi har med andre ord klart å avholde svært mange og vellykkede aktiviteter tross åpenbare utfordringer. Foreningen har i 2021 fortsatt å jobbe aktivt med ferdselsrettigheter til hest.

Nå ser vi frem til et aktivt 2022. Flere aktiviteter vil bli planlagt i løpet av sesongen, men så langt er det følgende i kalenderen:

  • Årsmøte 2. februar
  • Løvsprettur 1. helg i mai
  • Langturen 2022 går av stabelen 3-7 august. Invitasjon sendes ut separat
  • Løvfallstur 2. helgen i september

Vi ser frem mot en sommer hvor vi igjen kan være sammen og nyte fine rideturer. Østfold turhestforening er kjent for et godt miljø med stor takhøyde, mye latter og moro og mange fine turer på hesteryggen som gir varige og gode minner. Vi ser med glede at det er økende stemning for langturene våre. Vi håper at mange, både de som kjenner oss fra før og dere som lurer, men ikke enda har tatt sjansen på å bli kjent med oss, tar turen til årsmøtet for å bli kjent og høre mer.

Langturen 2021 – Ålsfjella


Første dagen var det spådd nedbør, så Jon valgte en trygg rute, i tilfelle tåka skulle komme. Vi red ut via Bergsjøstølen og hekt inn til Hesthovdstølen. Så dro vi inn i fjellet, over Store natten 1235 moh. Videre red vi over Mørehovda. Da kom regnet. Vi måtte stoppe for å slå på en sko og lete etter en boots, så da spiste vi lunsj i salen. Turen gikk videre i regnvær. Raskeste veien til Bergsjøstølen og hjem. Turen var på 19,1 km. Ganske våte hele gjengen.
Fredagens tur gikk til Fagerdalen støl hvor vi får oppleve ekte stølsliv med dyr og stølskost. Denne gangen også, valgte Jon en ny rute over fjellet. Noe som ble både spennende, morsomt og ganske slitsomt for hestene. Vi red veien innover langs Rødungen, holdt til venstre og fant en spennede bro!

Foto: Marianne Ilgutubråten

Videre gikk turen over fjellet. Her ble det litt leting etter stier mellom myrene, men gutta loset oss trygt fram til Fagerdalen. Høyeste punkt 1262 moh.

Foto: Unni Elisabeth Roll

Vel framme på Fagerdalen ble det både øl og rømmegrøt, spekemat og div sveler. Som vanlig en cowboystrekk i sola.

Foto: Kjetil Guriby Huuse

Etterpå tok vi grusveien hjem. Hesten var slitne i beina etter å ha gått i lyng og krattskog.

Lørdag red vi samme vegen, langs Rødungen men tok innover mot Reineskarvet. Her var vi oppe på 1356 moh. Turen var på 25,7 km. Vi rastet på Eitrestølen. Så red vi hjem, fortsatt i oppholdsvær.

Søndag ble frokosten spist og gjerdene tatt ned og vi forlot Rødungstøl kl, 10 på formiddagen. Akkurat når regnet kom tilbake
Takk til alle som deltok og var med på å skape god stemning på denne turen,
Og takk til Jon og Erik for planlegging og nok en gang vellykket gjennomføring!

Foto: Tom Thorvaldsen
Foto: Tom Thorvaldsen

Årsmøte og kommende aktiviteter i 2021

Riktig godt nytt år til alle nye og gamle medlemmer!

Innkalling til årsmøtet er sendt ut på epost. I disse krevende og uforutsigbare tider er det vanskelig å spikre både tid og sted, men vi tar sikte på å gjennomføre møtet onsdag 3. mars 2021 på Momarken travbane. Vi trenger innspill til både saker dere ønsker å ta opp, og til ledige styreverv. Frist for å komme med tilbakemeldinger er satt til 15. februar.

2020 var på alle måter et merkelig år, og dessverre la Covid-19 en stor brems på våre aktiviteter. Planene om å starte opp igjen med kavalleritrening, under stor oppslutning, måtte kanselleres etter bare én trening. ØTF Tur-sirkel, med formål å oppfordre til å invitere andre hjem til seg på tur, ble også spolert av koronna’n. Vår tradisjonsrike Løvsprettur ble også avlyst for første gang på lenge. Sommeren ble et etterlengtet lyspunkt med en svært vellykket langtur i Ålsfjella, og vi fikk Løvfallsturen vår i Eidsberg. Bruksridningshelg på Momarken sammenfalt med en oppblomstring i smitte, og gikk i vasken i likhet med årets julebord.

Vi legger nå et vanskelig og begrensende år resolutt i bakspeilet, og satser på at 2021 blir et år der vi kan gjennomføre mange av aktivitetene vi har til gode, og ser frem mot en sommer hvor vi igjen kan være sammen og nyte fine rideturer. Østfold turhestforening er kjent for et svært godt miljø med stor takhøyde, mye latter og moro og mange fine turer på hesteryggen som gir varige og gode minner. Vi ser med glede at det er økende stemning for langturene våre. Påmelding til langturen 2021 er åpnet, så heng dere på! Vi håper at mange, både de som kjenner oss fra før og dere som lurer, men ikke enda har tatt sjansen på å bli kjent med oss, tar turen til årsmøtet for å bli kjent og høre mer.

NB! Grunnet smittesporing mht. Covid-19 er det dessverre nødvendig for alle å melde seg på møtet. Vi tar forbehold om at arrangementsformen kan endres for å etterkomme gjeldende retningslinjer. Det er per nå ikke planlagt en digital møteform, men dette vil undersøkes nærmere om omstendighetene tilsier det nærmere møtedato.

Påmelding er nå stengt.

Trening og uformelt stevne på Momarken!

Den 14. og 15. november arrangerer Østfold Turhestforening både trening og uformelt stevne i bruksridning og brukskjøring, på Momarken. Bruksridning/-kjøring er en gren der man forserer utfordringer og andre praktiske hindre som handler om å bygge kommunikasjon, samarbeid og selvtillit.

Vi setter opp banene, og holder trening på lørdag og søndag formiddag. På søndag ettermiddag arrangerer vi en liten konkurranse.

Vi tar med oss et begrenset antall vogner, som det blir mulig å låne.

Det blir konkurranse i tre klasser:

  • Bruksridning
  • Brukskjøring med tohjulsvogn
  • Brukskjøring med firehjulsvogn

Du kan selvsagt delta i flere klasser.
Det vil bli salg av suppe, vafler og kaffe.

Lørdag kan man trene kl. 11-18, eller til mørket kommer. Søndag blir det trening fra kl. 10 til ca. 11:30. Deretter «stevne» fra kl. 12.

Oppstalling: Det blir mulig å ha hesten på boks over natta. Du må da selv ha med deg flis, høy, vannbøtte og hva annet du måtte trenge. Det vil ikke være bemanning/tilsyn over natta, og alle må rydde boksen etter seg.

Vi vil trenge funksjonærer, så det er fint hvis du har tid til å hjelpe til litt også – vi trenger folk både på banene og i kiosken. Kontakt styret om du har mulighet til å stille som hjelper/funksjonær.

Deltageravgift: 100kr for medlemmer, 200kr for ikke-medlemmer, til konto 1503.09.71687. Merk betaling med navn.
Påmeldingsfrist: 8. november. Av hensyn til smittesporing må alle påmeldinger inkludere navn og telefonnummer.

Påmelding er nå stengt.

Brukstrening på Heen mai 2019

Til tross for både regn og kaldt vær var det fantastisk bra frammøte på Heen for sesongens første brukstrening. 11 hester med ryttere, til og med flere nye, noe vi setter stor pris på. To som hjalp til på bakken og noen som kom bare for å se på. Sidsel hadde satt opp en super bane til oss, og alle fikk virkelig noe å jobbe med. Etter bruksriding ble det en liten ridetur for de som hadde lyst. Dessverre var det flere som var ganske kalde og valgte å dra hjem. Tusen takk for supert frammøte. Håper det gav lyst til å prøve igjen!

Foreningen kommer til å arrangere brukstrening flere ganger i løpet av sesongen. Per nå er det satt opp datoer 30. juni og 21. juli, og flere datoer kan bli satt opp. Bruksridning handler om å gjøre hest og rytter i stand til å håndtere flere situasjoner ute i terrenget, gjennom å forsere hindre og bygge tillit mellom hest og rytter. Eksempler på hindre kan være å åpne og lukke port fra hesteryggen, ri over vippe, rygge gjennom vinkel, trå sidelengs over hinder o.l. Hos Sidsel settes det opp spennende og varierte baner, og alle foreningsmedlemmer er velkomne. Det er ingen deltageravgift eller påmeldingsfrist. Se øvrig vår aktivitetskalender for 2019 for flere spennende arrangementer i løpet av året.


Momarkenrittet 22. september 2018

Vi gjentar fjorårets braksuksess og arrangerer Momarkenrittet igjen! Datoen er satt til 22. september. Rittet arrangeres i samarbeid med Eidsberg Travselskap.

Rittet er på 20 km. Frist for påmelding: 11. september 2018.

Rytterforbundet ved Råde og Onsøy Rideklubb arrangerer samtidig distanseritt: Clear Round 20 km og 50 km fri fart. For distanserittet er det påmelding gjennom HorsePro. Clear Round (20km) krever ikke grønt kort.  Turritt påmeldes til Turhestforeningen (se under).

Endelig starttidspunkt kommer i ryttermeldingen.

Start 20 km clear round 10:00
Start 20 km turritt 10:15
Start 50 km fri fart 11:00

Påmelding til turrittet: thyfaksen@gmail.com
Startkontingent: kr 200 betales til konto: 1503 56 26503
Flis, pr ball: kr 100 bestilles ved påmeld. og betales i sekretæriatet
Leie av boks: kr 100, samme bestilling som over
Leie av spilt: kr 50, samme bestilling som over.

Husk! Har du en hest som er litt lett bak (kan sparke) så må du ha rød sløyfe i halen!

Vel møtt!

Aktiviteter i juni 2018: Brukstrening og sommerfest

I juni holder ØTF to offisielle arrangementer: Brukstrening på Heen søndag den 10. juni, og sommerfest på Suteren lørdag 16. juni. Vi gleder oss til å møte både nye og gamle medlemmer!

Brukstrening

I bruksridningen har vi muligheten til å jobbe sammen med hesten om å forsere hindre som vipper, porter, bommer og flaggflytting. Denne har likhetstrekk med amerikansk ranch trail og norrønt skeid. Dette er god miljøtrening og samarbeidsbygging for både unge og erfarne hester. Vi kommer også til å arrangere litt kavalleritrening for de som har lyst til å være med. Er det interesse for det tar vi også en tur i terrenget sammen etterpå.

Vi starter med kavalleriridning kl. 11. Etter en liten pause går vi på med bruksridning rundt kl. 13.

Påmelding: Gi beskjed til Erik på 97 55 06 73 på forhånd. Arrangementet er gratis. Dersom det blir for få påmeldte vil arrangementet avlyses.

Sommerfest og åpen helg på Suteren

Vi arrangerer åpen helg på Suteren helgen uke 24.Det er mulig å komme allerede fredag den 15.; det er som alltid overnatting for både hester og mennesker på foreningshytta. Ta med grillmat og eventuelt litt frokostmat. Vi tar oss en samlet ridetur på lørdag. De som har lyst rir også på søndag.

Festen begynner ca kl. 18 lørdag.

Påmelding: Send melding til Sissel i forveien på tlf. 48 26 10 17. Sommerfesten er gratis, og denne helgen koster overnatting med hest kun 100kr per natt. Dersom det blir for få påmeldte vil arrangementet avlyses.

Vel møtt!

Brukstrening og tur på Heen 2018

Søndag 6 mai møttes medlemmer av ØTF for brukstrening og kavalleritrening hos Erik Bredeg. Det ble først gjennomført en liten trening for det Aggerhusiske Ridende Jægerkorps, foreningens kavalleritrening, og etterpå brukstrening med bommer, portåpning/-lukking, vippe, flaggflytting med mere. Dagen ble avsluttet med en frisk klatretur sammen. En flott dag i nydelig maivær og hyggelige folk!

Hjertelig takk til Erik Bredeg, Sidsel Kjeve og Tor for godt vertskap og utstyr til brukstreningen.

Momarkenrittet – turritt/distanseritt 3. september 2017

Eidsberg travkjørerselskap og Østfold turhestforening inviterer til turritt/distanseritt fra Momarken travbane i Mysen, Østfold søndag 3. september. Oppmøte kl 10:00, starttidspunkt kl 12:00. Det settes opp egen ponnirittklasse på travbanen.

Kontaktpersoner: Sidsel Kjeve, tlf 911 84 092 og Øivind Gryteland, tlf 924 53 527

Påmelding til Sidsel Kjeve, thyfaksen@gmail.com

Stevneavgift kr 200,- betales innen 31.8.2017 til kto. nr. 1020 20 94533

(Påmelding er ikke godkjent før bekreftelse er mottatt per e-post.)

OBS! Dobbel startavgift ved etteranmeldelse.

Organisasjonskomite:
Østfold Turhestforening v Øyvind Gryteland
Ekeberg Rideklubb v Merethe Holby
Eidsberg travkjørerselskap v/Sidsel Kjeve
Råde og Onsøy rideklubb v/Tommy Husebye
Eidsberg rideklubb  v/Emma Johansen

Sikkerhet: Alle ryttere under 16 år må bruke sikkerhetsvest under rittet.
Hester som sparker skal ha rød sløyfe i halen. Hingster skal ha
hingstemerke i hodelaget

Vaksiner: Alle må vise hestepass og gyldig vaksinasjonsattest.

Displaying IMG_4286.JPG

Reglement: alle deltakere rir på eget ansvar. Rittet følger reglene til
NRYF og alle som deltar er ansvarlig for å sette seg inn i dette. Se;
http://www.rytter.no/wp-content/uploads/2014/12/reglement_kr-viii-2015-endringer-synlig.pdf
Nærmere orientering gis på ryttermøtet før start. Dommer og starttidspunkt
settes opp senere.

KONKURRANSEREGLEMENT FOR DISTANSERIDNING (KR VIII) –
rytter.no<http://rytter.no><http://www.rytter.no/wp-content/uploads/2014/12/reglement_kr-viii-2015-endringer-synlig.pdf>
www.rytter.no<http://www.rytter.no><http://www.rytter.no>
– 3 – (KR VIII – 1. mars 2015) 5. Veterinærkontroller og veterinærkort a)
Veterinærer skal overvåke konkurransens gjennomføring fra første til siste

Forbehold: Vi forbeholder oss rett til å begrense antall startende, samt
endre på løypa og tidspunkt for rittet.

Oppstallingsforhold:
Oppstalling på Momarken må meldes og spilt/boks vil bli tildelt med
nummer. Kontakt
thyfaksen@gmail.com<mailto:thyfaksen@gmail.com><mailto:thyfaksen@gmail.com> for
oppstalling.

Baneforhold:
Distanserittet starter  i løpsbanen på Momarken, før ekvipasjene forlater
banen og krysser Vandugbakken (rv-22). Etter ca 1 km gjennom Østreng
boligfelt følger rytterne en utrafikkert grusvei til Folkenborg. Her
passeres jernbanelinjen via Småbruveien for så å ta av Skjørtvetveien, som
er nok en grusvei med fine forhold for alle hastigheter. Ruten følger
Skjørtvedtveien til Berg gård, der en drøy kilometer går over nytreskede
jorder, før rytterne ankommer Sameia, et større skogsområde. Ruten følger
her en smal skogssti hvor det anbefales å skritte, før rytterne ankommer
Smerkerud gård, hvor vi setter ut vann til hestene. Fra Smerkerud
fortsetter rittet på en grusvei uten biltrafikk, som vanligvis brukes til
travtrening før rytterne ankommer Holm gård. Rittet fortsetter så opp
Jahrenveien til Jahren gård. Fin grusvei med noe stigning. Fra Jahren gård
fortsetter rittet på jordene til Jahren og Holt gård, før rittet
fortsetter tilbake til Berg, for deretter å gå rake veien over jordene
tilbake til Flaten og retur samme vei som man kom. Rittet avsluttes i
løpsbanen med dommerkontroll i vekta i søndre sving. Total lengde 20
kilometer.

Grunneierne har gitt tilsagn om at rittet 3.september kan foregå, under
forutsetning av at jordene er tresket, og ryttere tar tilbørlig hensyn til
landbruksdrift, folk og fe.

Kontaktpersoner for stevnet:

Sekretariat: Sidsel Kjeve, 911 84 092
Øivind Gryteland, 924 53 527