Tur, bruksridning og rytterfest 9-10 september 2023

Østfold turhestforening inviterer til en real hestehelg på Heen i Eidsberg den 2. helgen i september. Kostnad for deltagelse hele helgen er kr. 250,- Det er mulig å delta på kun deler av arrangementet.

Oppmøte lørdag 9/9 kl. 13:00 på Pyth (Pythveien 136). Vi rir en tur på 1-2 timer i variert terreng i rolig tempo. Åpent for alle.

Lørdag kveld: Rytterfest, hvor foreningen står for mat. Ønsket drikke medbringes selv. Det er overnattingsmuligheter på Pyth for både hest og mennesker. Festen er forbeholdt foreningens medlemmer.

Søndag: Felles frokost. Ta med egen frokostmat. Bruksridning på Heen fra ca. kl. 11. Åpent for alle.

Videre detaljer er sendt ut på epost. Påmelding direkte til Toril. Ta kontakt med styret dersom du ikke har mottatt invitasjon!

Neste aktivitet etter rytterhelgen, er den årlige løvfallsturen, som er berammet til andre helg i oktober. Mer informasjon kommer.

Invitasjon til julebord 2022

Østfold turhestforening inviterer til det årlige julebordet for medlemmer.

Tid: 26. november, kl. 18:00-01:00. Heen skole, Heensveien 261, 1880 Eidsberg. Det er mulighet for overnatting, ta kontakt.

Det serveres tradisjonell juleribbe med tilbehør, og riskrem til dessert.

Se øvrig info i invitasjonen under!

Aktiviteter i ØTF høsten 2022

Løvfallstur 2022

Vi starter opp lørdag den 10 september med Løvfallstur i Eidsberg. Frammøte senest 10:30 hos Shantee, Jansbergveien 47, Mysen. Av hensyn til parkering så må du melde deg på hvis du kommer. SMS til 9022980 senest 8. september. Husk mat og drikke.

Førstehjelpskurs på HEST

Veterinær Urd B. Moe kommer og holder førstehjelpskurs for hest onsdag den
20. september kl. 18:30 på Trenerkroa på Momarken. Pris kr. 200 pr pers. Påmelding er bindende og blir registrert når beløpet er registrert mottatt. Vipps til 11087, eller inn på konto 1503.09.71687. Merk innbetalingen med «Førstehjelp HEST». Påmeldingsfrist fredag 16. september. Du vil få en bekreftelse på mail når din deltagelse er registrert. Kiosk for drikkevarer.

Førstehjelpskurs på mennesker

Moss og Ryggelottene kommer og holder førstehjelpskurs for oss tirsdag den 25. oktober kl. 18:30 på Trenerkroa på Momarken. Pris kr. 200 per pers. Påmelding er bindende og blir registrert når beløpet er registrert mottatt. Vipps til 11087, eller inn på konto 1503.09.71687. Merk innbetalingen med «Førstehjelp FOLK». Påmeldingsfrist fredag 21. oktober. Du vil få en bekreftelse på mail når din deltagelse er registrert. Kiosk for drikkevarer

Medlemsmøte

Tirsdag 15. november kl. 18:30, også på Trenerkroa på Momarken.
Styret ønsker å høre litt om hva medlemmene ønsker av oss, samt at vi forteller litt om våre tanker, men det er i all hovedsak vi som skal høre hva medlemmene ønsker, og om noen har noe å bidra med.
Det vil bli servert kaffe og kaker, og det er mulig å kjøpe brus. 

Julebord

Lørdag 26. november kl. 18:00. Som tidligere år vil det også i år bli avholdt julebord på Heen skole i Eidsberg. Adressen er Heensveien 261.  Her vil det komme mere utfyllende invitasjon, men sett av datoen. Det vil være mulig å overnatte på feltsenger i lokalet, men sengetøy må medbringes. Pris kr. 495.

Langturen 2022

Foto: Ellen Klaveness

Påmelding er åpnet til langturen 2022! I år avholdes langturen igjen i Ålsfjella, med utgangspunkt i Rødungstøl høyfjellshotell. Dato er satt til 3-7. august. Det blir tre fulle dagsturer i området Hallingskarvet/Reineskarvet.

Pris: 4450 kroner (150 kr i tillegg per natt for enkeltrom), og innebefatter 4 fulle døgn på Rødungstølen. Frokost, matpakke, tre retters middag og beite til hestene er inkludert i prisen.

Turen arrangeres for betalende medlemmer. Innmelding kan gjøres her (årskontigent kr. 300).

Påmeldingsfrist 15. februar. Plassene pleier å rives unna, så her gjelder det å være rask på labben. Regning på depositum kr. 1000 sendes ut etter 15. februar, og må være betalt for at påmeldingen skal være gyldig.

Styret vil kontakte deg for å bekrefte detaljer, suppler gjerne i kommentarfelt

Praktiske detaljer

Fremmøte på Rødungstøl onsdag 3. august på ettermiddagen. Middag serveres ca. kl. 19, så det er fint om dere er der til da. Hjemreise 7. august etter frokost.

Beite til hestene er rett utenfor døra. Dersom din hest ikke kan gå i flokk, må du ha med stolper og tråd til egen innhegning.

Det blir tre fulle dagsturer i området Hallingskarvet/Reineskarvet. Du trenger å ha med klær for all slags vær, salvesker og gjerne en termos. I tillegg er det viktig at alle hestene som går med sko, er skodd rett før start eller maks 3 uker før turen. Planlegg godt med egen hovslager. Alle deltagere må ha med seg en fremsko og en baksko som passer til sin hest (ta gjerne med fra et gammelt sett). Vår turleder Jon setter på mistede sko. Alle som møter med barfothest, må ha med egnede løsninger (dvs godt tilpassede boots).

Bindende påmelding innen 15. februar, depositum på kr. 1000 refunderes ikke. Husk at medlemskontigenten også må være betalt.

Restbeløpet, kr. 3450 pluss evt. tillegg for singelrom, vil komme ca. 25. mai.

Dersom turen allerede er fulltegnet vil du få tilbud om å stå på venteliste.

Aktiviteter i 2022

Foto: Ellen Klaveness

Østfold turhestforening ønsker alle våre medlemmer et riktig godt nytt år.

2021 ble et aktivt år. Planlagt moro på isen i februar måtte avlyses pga dårlig føre, men en vellykket Løvsprettur ble det i Knapstad-området, med flere nye fjes. Tur i Spydeberg i juni som en del av å få i gang «tursirkelen» igjen. Langturen i Hallingdal var som alltid svært vellykket, også her med mange nye fjes. Det er gledelig å se at så mange får øynene opp for langtur med hest.

Hytta Suteren ble leid inn for en helg i august, med felles ridetur og sommerfest. Løvfallsturen gikk av stabelen i Herland. Det var planer om å dra i gang brukstrening på Momarken, men dette måtte dessverre avlyses pga for få påmeldte og vanskeligheter med logistikken. I stedet fikk vi flere vellykkede treninger i bruksridning på Heen. Året ble rundet av med julebord. Vi har med andre ord klart å avholde svært mange og vellykkede aktiviteter tross åpenbare utfordringer. Foreningen har i 2021 fortsatt å jobbe aktivt med ferdselsrettigheter til hest.

Nå ser vi frem til et aktivt 2022. Flere aktiviteter vil bli planlagt i løpet av sesongen, men så langt er det følgende i kalenderen:

  • Årsmøte 2. februar
  • Løvsprettur 1. helg i mai
  • Langturen 2022 går av stabelen 3-7 august. Invitasjon sendes ut separat
  • Løvfallstur 2. helgen i september

Vi ser frem mot en sommer hvor vi igjen kan være sammen og nyte fine rideturer. Østfold turhestforening er kjent for et godt miljø med stor takhøyde, mye latter og moro og mange fine turer på hesteryggen som gir varige og gode minner. Vi ser med glede at det er økende stemning for langturene våre. Vi håper at mange, både de som kjenner oss fra før og dere som lurer, men ikke enda har tatt sjansen på å bli kjent med oss, tar turen til årsmøtet for å bli kjent og høre mer.

Langturen 2021 – Ålsfjella


Første dagen var det spådd nedbør, så Jon valgte en trygg rute, i tilfelle tåka skulle komme. Vi red ut via Bergsjøstølen og hekt inn til Hesthovdstølen. Så dro vi inn i fjellet, over Store natten 1235 moh. Videre red vi over Mørehovda. Da kom regnet. Vi måtte stoppe for å slå på en sko og lete etter en boots, så da spiste vi lunsj i salen. Turen gikk videre i regnvær. Raskeste veien til Bergsjøstølen og hjem. Turen var på 19,1 km. Ganske våte hele gjengen.
Fredagens tur gikk til Fagerdalen støl hvor vi får oppleve ekte stølsliv med dyr og stølskost. Denne gangen også, valgte Jon en ny rute over fjellet. Noe som ble både spennende, morsomt og ganske slitsomt for hestene. Vi red veien innover langs Rødungen, holdt til venstre og fant en spennede bro!

Foto: Marianne Ilgutubråten

Videre gikk turen over fjellet. Her ble det litt leting etter stier mellom myrene, men gutta loset oss trygt fram til Fagerdalen. Høyeste punkt 1262 moh.

Foto: Unni Elisabeth Roll

Vel framme på Fagerdalen ble det både øl og rømmegrøt, spekemat og div sveler. Som vanlig en cowboystrekk i sola.

Foto: Kjetil Guriby Huuse

Etterpå tok vi grusveien hjem. Hesten var slitne i beina etter å ha gått i lyng og krattskog.

Lørdag red vi samme vegen, langs Rødungen men tok innover mot Reineskarvet. Her var vi oppe på 1356 moh. Turen var på 25,7 km. Vi rastet på Eitrestølen. Så red vi hjem, fortsatt i oppholdsvær.

Søndag ble frokosten spist og gjerdene tatt ned og vi forlot Rødungstøl kl, 10 på formiddagen. Akkurat når regnet kom tilbake
Takk til alle som deltok og var med på å skape god stemning på denne turen,
Og takk til Jon og Erik for planlegging og nok en gang vellykket gjennomføring!

Foto: Tom Thorvaldsen
Foto: Tom Thorvaldsen

Årsmøte og kommende aktiviteter i 2021

Riktig godt nytt år til alle nye og gamle medlemmer!

Innkalling til årsmøtet er sendt ut på epost. I disse krevende og uforutsigbare tider er det vanskelig å spikre både tid og sted, men vi tar sikte på å gjennomføre møtet onsdag 3. mars 2021 på Momarken travbane. Vi trenger innspill til både saker dere ønsker å ta opp, og til ledige styreverv. Frist for å komme med tilbakemeldinger er satt til 15. februar.

2020 var på alle måter et merkelig år, og dessverre la Covid-19 en stor brems på våre aktiviteter. Planene om å starte opp igjen med kavalleritrening, under stor oppslutning, måtte kanselleres etter bare én trening. ØTF Tur-sirkel, med formål å oppfordre til å invitere andre hjem til seg på tur, ble også spolert av koronna’n. Vår tradisjonsrike Løvsprettur ble også avlyst for første gang på lenge. Sommeren ble et etterlengtet lyspunkt med en svært vellykket langtur i Ålsfjella, og vi fikk Løvfallsturen vår i Eidsberg. Bruksridningshelg på Momarken sammenfalt med en oppblomstring i smitte, og gikk i vasken i likhet med årets julebord.

Vi legger nå et vanskelig og begrensende år resolutt i bakspeilet, og satser på at 2021 blir et år der vi kan gjennomføre mange av aktivitetene vi har til gode, og ser frem mot en sommer hvor vi igjen kan være sammen og nyte fine rideturer. Østfold turhestforening er kjent for et svært godt miljø med stor takhøyde, mye latter og moro og mange fine turer på hesteryggen som gir varige og gode minner. Vi ser med glede at det er økende stemning for langturene våre. Påmelding til langturen 2021 er åpnet, så heng dere på! Vi håper at mange, både de som kjenner oss fra før og dere som lurer, men ikke enda har tatt sjansen på å bli kjent med oss, tar turen til årsmøtet for å bli kjent og høre mer.

NB! Grunnet smittesporing mht. Covid-19 er det dessverre nødvendig for alle å melde seg på møtet. Vi tar forbehold om at arrangementsformen kan endres for å etterkomme gjeldende retningslinjer. Det er per nå ikke planlagt en digital møteform, men dette vil undersøkes nærmere om omstendighetene tilsier det nærmere møtedato.

Påmelding er nå stengt.

Trening og uformelt stevne på Momarken!

Den 14. og 15. november arrangerer Østfold Turhestforening både trening og uformelt stevne i bruksridning og brukskjøring, på Momarken. Bruksridning/-kjøring er en gren der man forserer utfordringer og andre praktiske hindre som handler om å bygge kommunikasjon, samarbeid og selvtillit.

Vi setter opp banene, og holder trening på lørdag og søndag formiddag. På søndag ettermiddag arrangerer vi en liten konkurranse.

Vi tar med oss et begrenset antall vogner, som det blir mulig å låne.

Det blir konkurranse i tre klasser:

  • Bruksridning
  • Brukskjøring med tohjulsvogn
  • Brukskjøring med firehjulsvogn

Du kan selvsagt delta i flere klasser.
Det vil bli salg av suppe, vafler og kaffe.

Lørdag kan man trene kl. 11-18, eller til mørket kommer. Søndag blir det trening fra kl. 10 til ca. 11:30. Deretter «stevne» fra kl. 12.

Oppstalling: Det blir mulig å ha hesten på boks over natta. Du må da selv ha med deg flis, høy, vannbøtte og hva annet du måtte trenge. Det vil ikke være bemanning/tilsyn over natta, og alle må rydde boksen etter seg.

Vi vil trenge funksjonærer, så det er fint hvis du har tid til å hjelpe til litt også – vi trenger folk både på banene og i kiosken. Kontakt styret om du har mulighet til å stille som hjelper/funksjonær.

Deltageravgift: 100kr for medlemmer, 200kr for ikke-medlemmer, til konto 1503.09.71687. Merk betaling med navn.
Påmeldingsfrist: 8. november. Av hensyn til smittesporing må alle påmeldinger inkludere navn og telefonnummer.

Påmelding er nå stengt.

Brukstrening på Heen mai 2019

Til tross for både regn og kaldt vær var det fantastisk bra frammøte på Heen for sesongens første brukstrening. 11 hester med ryttere, til og med flere nye, noe vi setter stor pris på. To som hjalp til på bakken og noen som kom bare for å se på. Sidsel hadde satt opp en super bane til oss, og alle fikk virkelig noe å jobbe med. Etter bruksriding ble det en liten ridetur for de som hadde lyst. Dessverre var det flere som var ganske kalde og valgte å dra hjem. Tusen takk for supert frammøte. Håper det gav lyst til å prøve igjen!

Foreningen kommer til å arrangere brukstrening flere ganger i løpet av sesongen. Per nå er det satt opp datoer 30. juni og 21. juli, og flere datoer kan bli satt opp. Bruksridning handler om å gjøre hest og rytter i stand til å håndtere flere situasjoner ute i terrenget, gjennom å forsere hindre og bygge tillit mellom hest og rytter. Eksempler på hindre kan være å åpne og lukke port fra hesteryggen, ri over vippe, rygge gjennom vinkel, trå sidelengs over hinder o.l. Hos Sidsel settes det opp spennende og varierte baner, og alle foreningsmedlemmer er velkomne. Det er ingen deltageravgift eller påmeldingsfrist. Se øvrig vår aktivitetskalender for 2019 for flere spennende arrangementer i løpet av året.


Momarkenrittet 22. september 2018

Vi gjentar fjorårets braksuksess og arrangerer Momarkenrittet igjen! Datoen er satt til 22. september. Rittet arrangeres i samarbeid med Eidsberg Travselskap.

Rittet er på 20 km. Frist for påmelding: 11. september 2018.

Rytterforbundet ved Råde og Onsøy Rideklubb arrangerer samtidig distanseritt: Clear Round 20 km og 50 km fri fart. For distanserittet er det påmelding gjennom HorsePro. Clear Round (20km) krever ikke grønt kort.  Turritt påmeldes til Turhestforeningen (se under).

Endelig starttidspunkt kommer i ryttermeldingen.

Start 20 km clear round 10:00
Start 20 km turritt 10:15
Start 50 km fri fart 11:00

Påmelding til turrittet: thyfaksen@gmail.com
Startkontingent: kr 200 betales til konto: 1503 56 26503
Flis, pr ball: kr 100 bestilles ved påmeld. og betales i sekretæriatet
Leie av boks: kr 100, samme bestilling som over
Leie av spilt: kr 50, samme bestilling som over.

Husk! Har du en hest som er litt lett bak (kan sparke) så må du ha rød sløyfe i halen!

Vel møtt!