Langturen 2022 vel gjennomført

Østfold Turhestforenings langtur i 2022 er over.

Torsdag red vi vegen langs Rødungen et stykket før vi tok innover mot Reineskarvet. Her var vi oppe på 1356 moh.

Rast ved Eitrestølen, med Reineskarvet i bakgrunnen. Foto: Sissel Norbeck Moen

Regnet kom akkurat når vi rastet. Tilbake red vi også i kjente spor, over fossen. Tuen var på 18.6 km.

Foto: Øystein Sariberget

Fredagens tur gikk til Fagerdalen støl, hvor vi får oppleve ekte stølsliv med dyr, og stølskost. Denne gangen også, valgte Jon en ny rute over fjellet. Vi red over brua som vi fant i fjor, også fulgte vi toppene bortover. Koste oss noen timer på Fagerdalen støl, med spekemat og rømmegrøt, pils og en liten cowboystrekk. Litt ny bri på hjemvegen også.

En spennende dag på hesteryggen. 23.1 km.

Lørdag red vi ut via Bergsjøstølen, og helt inn til Hesthovdstølen. Så dro vi inn i fjellet, over Store Natten 1235 moh. Videre red vi over Mørehovda. Rastet ikke langt unna Eitresstølen, og red samme vei hjem som på torsdag. 18.5 km.

Alt i alt en super langhelg, med mange nye bekjentskap. Litt mere vind enn ønsket, men heldigvis lite nedbør. Vi gleder oss alle til neste tur.

Søndag ble frokosten spist og gjerdene tatt ned og vi forlot Rødungstøl ca. 10:30 på formiddagen. Takk til alle som deltok og var med på å skape god stemning på denne turen, og spesiell takk til Jon og Erik for planlegging og nok en gang vellykket gjennomføring!

Invitasjon til Løvsprett-turen 2022

Foreningens årlige Løvsprett-tur går i 2022 av stabelen på Jeløya! Løvspretten markerer for oss at tursesongen er i gang, og er en hyggelig og avslappet anledning til å møte andre fjes i foreningen.

Når: 7. mai 2022, oppmøte kl. 10:30.

Parkering ved ridehallen på stall Jegersberg. Adresse Nesveien 466, 1514 Moss. Ta første til venstre og kjør til ridehallen.

Turen blir på ca 20 km, og det blir mye klatring. Litt grus og asfaltvei. Det blir få muligheter til fart.

Ta med nistemat og gjerne en kaffetermos eller annen medbragt hygge.

Koronarestriksjonene er oss forbi, men det er likevel fint om dere sier ifra til Sissel om dere kommer, så vi vet antallet.

Langturen 2022

Foto: Ellen Klaveness

Påmelding er åpnet til langturen 2022! I år avholdes langturen igjen i Ålsfjella, med utgangspunkt i Rødungstøl høyfjellshotell. Dato er satt til 3-7. august. Det blir tre fulle dagsturer i området Hallingskarvet/Reineskarvet.

Pris: 4450 kroner (150 kr i tillegg per natt for enkeltrom), og innebefatter 4 fulle døgn på Rødungstølen. Frokost, matpakke, tre retters middag og beite til hestene er inkludert i prisen.

Turen arrangeres for betalende medlemmer. Innmelding kan gjøres her (årskontigent kr. 300).

Påmeldingsfrist 15. februar. Plassene pleier å rives unna, så her gjelder det å være rask på labben. Regning på depositum kr. 1000 sendes ut etter 15. februar, og må være betalt for at påmeldingen skal være gyldig.

Praktiske detaljer

Fremmøte på Rødungstøl onsdag 3. august på ettermiddagen. Middag serveres ca. kl. 19, så det er fint om dere er der til da. Hjemreise 7. august etter frokost.

Beite til hestene er rett utenfor døra. Dersom din hest ikke kan gå i flokk, må du ha med stolper og tråd til egen innhegning.

Det blir tre fulle dagsturer i området Hallingskarvet/Reineskarvet. Du trenger å ha med klær for all slags vær, salvesker og gjerne en termos. I tillegg er det viktig at alle hestene som går med sko, er skodd rett før start eller maks 3 uker før turen. Planlegg godt med egen hovslager. Alle deltagere må ha med seg en fremsko og en baksko som passer til sin hest (ta gjerne med fra et gammelt sett). Vår turleder Jon setter på mistede sko. Alle som møter med barfothest, må ha med egnede løsninger (dvs godt tilpassede boots).

Bindende påmelding innen 15. februar, depositum på kr. 1000 refunderes ikke. Husk at medlemskontigenten også må være betalt.

Restbeløpet, kr. 3450 pluss evt. tillegg for singelrom, vil komme ca. 25. mai.

Dersom turen allerede er fulltegnet vil du få tilbud om å stå på venteliste.

Aktiviteter i 2022

Foto: Ellen Klaveness

Østfold turhestforening ønsker alle våre medlemmer et riktig godt nytt år.

2021 ble et aktivt år. Planlagt moro på isen i februar måtte avlyses pga dårlig føre, men en vellykket Løvsprettur ble det i Knapstad-området, med flere nye fjes. Tur i Spydeberg i juni som en del av å få i gang «tursirkelen» igjen. Langturen i Hallingdal var som alltid svært vellykket, også her med mange nye fjes. Det er gledelig å se at så mange får øynene opp for langtur med hest.

Hytta Suteren ble leid inn for en helg i august, med felles ridetur og sommerfest. Løvfallsturen gikk av stabelen i Herland. Det var planer om å dra i gang brukstrening på Momarken, men dette måtte dessverre avlyses pga for få påmeldte og vanskeligheter med logistikken. I stedet fikk vi flere vellykkede treninger i bruksridning på Heen. Året ble rundet av med julebord. Vi har med andre ord klart å avholde svært mange og vellykkede aktiviteter tross åpenbare utfordringer. Foreningen har i 2021 fortsatt å jobbe aktivt med ferdselsrettigheter til hest.

Nå ser vi frem til et aktivt 2022. Flere aktiviteter vil bli planlagt i løpet av sesongen, men så langt er det følgende i kalenderen:

 • Årsmøte 2. februar
 • Løvsprettur 1. helg i mai
 • Langturen 2022 går av stabelen 3-7 august. Invitasjon sendes ut separat
 • Løvfallstur 2. helgen i september

Vi ser frem mot en sommer hvor vi igjen kan være sammen og nyte fine rideturer. Østfold turhestforening er kjent for et godt miljø med stor takhøyde, mye latter og moro og mange fine turer på hesteryggen som gir varige og gode minner. Vi ser med glede at det er økende stemning for langturene våre. Vi håper at mange, både de som kjenner oss fra før og dere som lurer, men ikke enda har tatt sjansen på å bli kjent med oss, tar turen til årsmøtet for å bli kjent og høre mer.

Langturen 2021 – Ålsfjella


Første dagen var det spådd nedbør, så Jon valgte en trygg rute, i tilfelle tåka skulle komme. Vi red ut via Bergsjøstølen og hekt inn til Hesthovdstølen. Så dro vi inn i fjellet, over Store natten 1235 moh. Videre red vi over Mørehovda. Da kom regnet. Vi måtte stoppe for å slå på en sko og lete etter en boots, så da spiste vi lunsj i salen. Turen gikk videre i regnvær. Raskeste veien til Bergsjøstølen og hjem. Turen var på 19,1 km. Ganske våte hele gjengen.
Fredagens tur gikk til Fagerdalen støl hvor vi får oppleve ekte stølsliv med dyr og stølskost. Denne gangen også, valgte Jon en ny rute over fjellet. Noe som ble både spennende, morsomt og ganske slitsomt for hestene. Vi red veien innover langs Rødungen, holdt til venstre og fant en spennede bro!

Foto: Marianne Ilgutubråten

Videre gikk turen over fjellet. Her ble det litt leting etter stier mellom myrene, men gutta loset oss trygt fram til Fagerdalen. Høyeste punkt 1262 moh.

Foto: Unni Elisabeth Roll

Vel framme på Fagerdalen ble det både øl og rømmegrøt, spekemat og div sveler. Som vanlig en cowboystrekk i sola.

Foto: Kjetil Guriby Huuse

Etterpå tok vi grusveien hjem. Hesten var slitne i beina etter å ha gått i lyng og krattskog.

Lørdag red vi samme vegen, langs Rødungen men tok innover mot Reineskarvet. Her var vi oppe på 1356 moh. Turen var på 25,7 km. Vi rastet på Eitrestølen. Så red vi hjem, fortsatt i oppholdsvær.

Søndag ble frokosten spist og gjerdene tatt ned og vi forlot Rødungstøl kl, 10 på formiddagen. Akkurat når regnet kom tilbake
Takk til alle som deltok og var med på å skape god stemning på denne turen,
Og takk til Jon og Erik for planlegging og nok en gang vellykket gjennomføring!

Foto: Tom Thorvaldsen
Foto: Tom Thorvaldsen

Invitasjon til Løvspretturen 2021

Løvsprett-turen, foreningens årlige tur for å markere sesongstart, går i år av stabelen søndag den 16. mai. Turen er på cirka 4.5 timer gjennom terreng i Hobøl og Spydeberg, i alle gangarter.

Vi har pause halvveis, så ta med grime og leietau, og matpakke. Kaffetermos i salveskene skader heller ikke. Vi rir hovedsakelig på grus, skogsveier, og bittelitt asfalt. Ved dårlig vær korter vi inn turen noe og holder oss kun på grusveier.

Vel møtt! Vi gleder oss til å ta dere med på tur i nærområdet vårt. Hilsen Marianne og Lene

Hvor: Nordenga gård, Lippestadveien 160, 1825 Tomter.
Tidspunkt: Oppmøte 11:00, vi sitter klare i salen 11:30.
Parkering: På ridebanen
Turen egner seg for: Middels til øvede ryttere – terreng og flere gangarter.
Påmelding: Gratis, men av hensyn til smittesporing må alle registrere seg i påmeldingsskjemaet under. Vi forholder oss til gjeldende regler og anbefalinger, og ser frem til et smittevernvennlig arrangement.

Påmelding er nå stengt.

Årsmøte og kommende aktiviteter i 2021

Riktig godt nytt år til alle nye og gamle medlemmer!

Innkalling til årsmøtet er sendt ut på epost. I disse krevende og uforutsigbare tider er det vanskelig å spikre både tid og sted, men vi tar sikte på å gjennomføre møtet onsdag 3. mars 2021 på Momarken travbane. Vi trenger innspill til både saker dere ønsker å ta opp, og til ledige styreverv. Frist for å komme med tilbakemeldinger er satt til 15. februar.

2020 var på alle måter et merkelig år, og dessverre la Covid-19 en stor brems på våre aktiviteter. Planene om å starte opp igjen med kavalleritrening, under stor oppslutning, måtte kanselleres etter bare én trening. ØTF Tur-sirkel, med formål å oppfordre til å invitere andre hjem til seg på tur, ble også spolert av koronna’n. Vår tradisjonsrike Løvsprettur ble også avlyst for første gang på lenge. Sommeren ble et etterlengtet lyspunkt med en svært vellykket langtur i Ålsfjella, og vi fikk Løvfallsturen vår i Eidsberg. Bruksridningshelg på Momarken sammenfalt med en oppblomstring i smitte, og gikk i vasken i likhet med årets julebord.

Vi legger nå et vanskelig og begrensende år resolutt i bakspeilet, og satser på at 2021 blir et år der vi kan gjennomføre mange av aktivitetene vi har til gode, og ser frem mot en sommer hvor vi igjen kan være sammen og nyte fine rideturer. Østfold turhestforening er kjent for et svært godt miljø med stor takhøyde, mye latter og moro og mange fine turer på hesteryggen som gir varige og gode minner. Vi ser med glede at det er økende stemning for langturene våre. Påmelding til langturen 2021 er åpnet, så heng dere på! Vi håper at mange, både de som kjenner oss fra før og dere som lurer, men ikke enda har tatt sjansen på å bli kjent med oss, tar turen til årsmøtet for å bli kjent og høre mer.

NB! Grunnet smittesporing mht. Covid-19 er det dessverre nødvendig for alle å melde seg på møtet. Vi tar forbehold om at arrangementsformen kan endres for å etterkomme gjeldende retningslinjer. Det er per nå ikke planlagt en digital møteform, men dette vil undersøkes nærmere om omstendighetene tilsier det nærmere møtedato.

Påmelding er nå stengt.

Invitasjon til sommerturen 2021

Velkommen til langturen 2021 i Hallingdal! Etter enorm oppslutning om siste års langturer, blir det i 2021 satt opp to turer:

 1. Ankomst Rødungstøl lørdag 24. juli på ettermiddagen, avreise onsdag 28. juli etter frokost
 2. Ankomst onsdag 28. juli på ettermiddagen og hjemreise søndag 1. august etter frokost.

Det blir bare to turer dersom det er nok påmeldte til det. Du må gjerne sette opp ønske, men vi kan ikke love at det blir fulgt (se mer under praktisk info nederst).

Foto Ellen Klaveness
Langturen 2019 i Valdres

Turen koster 4400kr. Dette inkluderer 4 fulle døgn på Rødungstølen. Frokost, lunsjmatpakke, tre retters middag og beite til hestene er inkludert i prisen. 150kr. tillegg per natt for enkeltrom. Det blir tre fulle dagsturer i området Hallingskarvet/Reineskarvet, med utgangspunkt i Rødungstølen høyfjellshotell som base.

Prisen er Østfold Turhestforenings fremforhandlede pris, og er derfor for medlemmer. Regning på medlemskap, 300kr, vil bli sendt ut sammen med regning på depositumet. Meld deg inn i foreningen på denne lenken.

Bindene påmelding innen 1. februar, bruk skjema nederst på siden. Førstemann til mølla. Er det allerede fullt vil du bli tilbudt å stå på venteliste. Regning på depositum (kr. 1000) og årskontigent (kr. 300) sendes ut etter 1. februar. Restbeløpet, kr. 3400 pluss eventuelt tillegg for singelrom, kommer cirka 25. mai.

Praktisk info:

 • Det tas forbehold om at det blir nok påmeldte til to turer.
 • Du må ha med klær for all slags vær, salvesker, og gjerne en termos. I tillegg er det viktig at alle hestene som går med sko, er skodd rett før start eller maks 3 uker før turen. Ta med en framsko og baksko som passer egen hest – vår turleder og kjentmann Jon kan sette på tappsko. Barfothester må ha med egnede boots.
 • Middag serveres ca. kl 19, så det er fint om dere er der til middag.
 • Beite til hestene er rett utenfor døra. Dersom din hest ikke kan gå i flokk, må du selv ha med stolper og tråd til egen innhegning.
Langturen 2020 i Hallingdal

NB! Turen er nå fulltegnet.

Trening og uformelt stevne på Momarken!

Den 14. og 15. november arrangerer Østfold Turhestforening både trening og uformelt stevne i bruksridning og brukskjøring, på Momarken. Bruksridning/-kjøring er en gren der man forserer utfordringer og andre praktiske hindre som handler om å bygge kommunikasjon, samarbeid og selvtillit.

Vi setter opp banene, og holder trening på lørdag og søndag formiddag. På søndag ettermiddag arrangerer vi en liten konkurranse.

Vi tar med oss et begrenset antall vogner, som det blir mulig å låne.

Det blir konkurranse i tre klasser:

 • Bruksridning
 • Brukskjøring med tohjulsvogn
 • Brukskjøring med firehjulsvogn

Du kan selvsagt delta i flere klasser.
Det vil bli salg av suppe, vafler og kaffe.

Lørdag kan man trene kl. 11-18, eller til mørket kommer. Søndag blir det trening fra kl. 10 til ca. 11:30. Deretter «stevne» fra kl. 12.

Oppstalling: Det blir mulig å ha hesten på boks over natta. Du må da selv ha med deg flis, høy, vannbøtte og hva annet du måtte trenge. Det vil ikke være bemanning/tilsyn over natta, og alle må rydde boksen etter seg.

Vi vil trenge funksjonærer, så det er fint hvis du har tid til å hjelpe til litt også – vi trenger folk både på banene og i kiosken. Kontakt styret om du har mulighet til å stille som hjelper/funksjonær.

Deltageravgift: 100kr for medlemmer, 200kr for ikke-medlemmer, til konto 1503.09.71687. Merk betaling med navn.
Påmeldingsfrist: 8. november. Av hensyn til smittesporing må alle påmeldinger inkludere navn og telefonnummer.

Påmelding er nå stengt.

Invitasjon til Løvfallsturen 2020

Det er med glede vi kan invitere til Østfold Turhestforenings løvfallstur, 12. september 2020.

Turen avholdes på Pyth i Eidsberg, med vår mangeårige styreleder og stiftende medlem Øivind Gryteland som turleder. Parkering ved Pythveien 136, 1880 Eidsberg. Vi rir ut kl. 11 (møt opp god tid i forkant for oppsaling). Ta med matpakke, drikke, og gjerne en termos med noe godt i. Turen vil foregå i alle gangarter.

Det er selvsagt ingen deltageravgift.

Vi håper på godt oppmøte, og ønsker alle velkomne, spesielt våre mange nye medlemmer av året.

MERK! Det er mulig å gjennomføre årets Løvfallstur med hensyn til Covid-19. Det blir imidlertid ekstra viktig å ta hensyn til smittevern. Alle må holde god avstand til hverandre på turen. Da bildeling anses som nærkontakt, anmoder vi i år til samkjøring kun mellom medlemmer av samme husstand. Har du luftveissymptomer, inkludert lette forkjølelsessymptomer, må du holde deg hjemme.

For å skrive smitteliste er det også viktig at alle bekrefter oppmøte i forkant. Svar på invitasjonen du har fått på mail, eller send inn skjemaet under.

Vel møtt!

Påmelding er nå stengt.