Langturen 2019, Vestre Slidre

På Syni. Foto: Tom Thorvaldsen. Alle andre foto: Ellen Klaveness

Årets langtur var en begivenhetsrik opplevelse, med hyggelig samvær, gode stier, vakre utsikter og deilige matopplevelser. Vi red tre dagsturer à 2.2, 2.4 og 1.4 mil.

Vi møttes på Gomobu Fjellstue til middag onsdag den 14. august. Hestene fikk slippes en etter en ut over kvelden på et stort beite med utsikt over Vasetvatnet og Ålfjell. Gomobu har lagt til rette for fjellridning i mange tiår, og har gode fasiliteter. Vi red ikke i kveld, men koste oss med en treretters middag og god drikke før sengetid.

Torsdag red vi ut for en 2.2 mils runde over Nystølen til en lang og bedagelig rast ved Brattåsen og tilbake over høyden Syni (Synet), 1137 moh. Turen gikk i lett terreng og det var strålende sol. På vei til Syni fikk vi et par fine galopper, og fikk delt oss inn i to grupper slik at de som ville holde farten lav kunne det.

Fredag ble den lengste turen, med 2.4 mil gjennom (bokstavelig talt) Langebergsvatnet til Grønsenknippa som rager 1367 moh. Herfra var det vidt utsyn over Bukonefjorden, Storlifjell (1731), Ranastongi (1903) og Veslebotnskarvet (1778).

Siden turen hadde gått i rimelig godt terreng var det overskudd til å ta seg noen fine galopper langs sletta mellom Svenskeknippa og Grønsenknippa. Paradistilstander for kameralinser og sosiale medier!

Veien ned gikk gjennom noe uvelkomment bjørkekratt og bløte partier, men tappsko ble satt raskt og effektivt på igjen av de kompetente hovslagerne i følget.

Dag tre, lørdagen, høljet det ned nok til at selv de (kremt, undertegnede) som dagen før hadde sagt «vi er da ikke laget av sukker?» kviet seg for å gå utendørs. Vi utsatte turen med noen timer og vel salet opp red vi ned i lavlandet for ly, med en 1.4 mils runde rundt Vasetvatnet. En glohet dusj og treretters middag kjentes ekstra velkomment i dag. De fleste av hestene hadde ingenting imot å pakkes godt inn i dekken i dag.

Søndag morgen ble det pakket, lastet og hjemreise begynt. Tre av oss simpelthen kunne ikke motstå en «heisatur» med noen galopper oppi heiene, og kjente at vi fikk god belønning for den beslutningen. En herlig tur alt i alt!

Neste aktivitet som står på planen er bruksridning, før løvfallsturen. Begge deler er lavterskel-arrangement som ikke koster noe eller krever lang påmeldingstid. Momarkenrittet er beklageligvis avlyst grunnet planleggingsressurser i foreningen, men det kommer flere arrangementer. Mer informasjon kommer fortløpende!