Jubileumsturen 2019 – Venabygdfjellet

Jubileumsturen 2019 – Venabufjellet

Jubileumsturen er vel gjennomført med knakende oppmøte (hele 16 ryttere) og flotte opplevelser.

Vi møttes ved Forrestadsætra fredag 14. juni for en ettermiddagstur. Ingrid, vår guide fra Venabustallen/Venabu Fjellhotell møtte oss og tok oss med til Dørjuvet som ligger syd om Gråhøgdin. Turen startet med et pang med kryssing av en elv, noe som ikke var utfordringsfritt, men i løpet av turen ble hestene stødigere og stødigere og ved aller siste kryssing var det ikke en eneste hest som vegret. Fjellturer er god miljøtrening! I strålende sol og en vind lett nok til å blåse vekk mygg men ikke være plagsom red vi innover i klassisk fjellbjørkskog som etter hvert ga vei til dvergbjørk og snaufjell med lyng og lav.

Etter hvert kom vi opp i høyden og fikk se de majestetiske Venabygdfjellene reise seg rundt oss, med skarpe konturer av Rondanes snødekte topper mot vest. Selve Dørjuvet er en kløft med om lag 150 meters fall, en terrengendring det var tydelig at også hestene forsto seg på. Dagens tur ble på 1.2 mil. Hestene ble sluppet i tre flokker og virket å finne tonen etter hvert. Turen i forkant hjalp også til med å minimere knuffing og skader ved å gi dem anledning til å bli litt kjent med hverandre i arbeid. Vel innsjekket på høyfjellshotellet fikk vi oppleve «glamping» i ordets sanneste forstand, med staselig middag og lokalbrygget Venabuøl. Vi kjente oss uforskammet bortskjemt alle sammen.

Dag 2 salet vi opp etter en nydelig frokost på hotellet, og red avgårde til Kyrkjegardsfjellet (1046 moh), med utsikt ned Gudbrandsdalen, til Rondane, og mot Jotunheimen. Solkremen (og lommelerkene) gikk på rundgang. Vi red videre til Forbundsfjellet (994 moh), og derfra ned til Lykkjesetra på Jønnhalt. Stemningen gikk i taket da vi ikke bare møttes av ferdig beite til hestene, varmlunsj i form av viltgryte med alle tilbehør, men også kald øl! Mens hestene gresset solet vi oss og inntok grillede sjokoladebananer og turkaffe fra bålet. Som seg hør og bør for en jubileumstur ble det mimret om turene som la grunnlaget for foreningen for ti år siden. Fra Lykkjesetra red vi gjennom skog og dvergbjerk tilbake til hotellet, med fjell og vidde som gløttet frem ved åpne partier. Det passet godt at turens mest utfordrende elvekryssing kom til sist, og ikke en eneste hest nølte. Dagens tur ble på 2.8 mil.

Søndag valgte noen av de med lengst reisevei å starte på hjemveien tidlig, og 8-10 av oss dro ut på den siste turen. I lett men varmt duskregn red vi inn forbi Spidsbergseter til Svartsætra som ligger på østsiden av Svartfjellet (1154 moh) med storslagen utsikt over Flaksjøen og Venabygdfjellet. Dagens tur gikk i enklere terreng og det var derfor rom for et par galopper. Vi red tilbake over Brennflya (1040 moh) mens været klarnet. Dagens tur ble på 1.4 mil. Det var ikke uten vemod at vi lastet hestene og begynte hjemreisen etter en flott tur. Jubileumsturen har vært gjennomført i storstilt stas med god stemning, hyggelig selskap, få uhell og uten en eneste tappsko. Nå gleder vi oss til langturen i august!

Vil du være med på flere slike turer? Meld deg inn i Østfold Turhestforening! Vi arrangerer dagsturer og sammenkomster gjennom sesongen, og minst én langtur i året. Turene arrangeres til selvkost, så du har muligheten for en arrangert og tilrettelagt tur med din egen hest til en god pris. Årets langtur i Vestre Slidre er fullbooket, men vi arrangerer flere sammenkomster i umiddelbar fremtid. Førstkommende arrangement er kjøretur i Eidsberg den 23. juni. Se lenger ned på siden for en bedre oversikt over sommerens aktiviteter.