Brannstigen

Da vår venn Svein Busterud så på videosnuten om brannutrykning, sendte han historien om sin erfaring med denne brannstigen.

     
Jeg kjørte denne stigevogna fra Grønland branstasjon gjennom byen til Majorstua i 1995 for røde fjær aksjonen. og til Grønlandparken fra hovedbrannstasjonen i 2000 i forbindelse med 1000 års jubileet til Oslo. Vognen var laget i 1910, og de hadde 3 stk i Oslo. De brukte stigene til etter 2 verdenskrig, fordi hestene var raskere og mer pålitelige og driftsikkere  en  bilene. Stigene var 20 meter når de ble sveivet opp og veide ca 2000 kg med manskap; Kusk /branmester /og 3 konstabler. Når de kom til en bratt motbakke måtte konstabelene av og dytte. Stigen har bremser som kan låse bakhjulene slik at den står støtt når den legges ut i full lengde opp mot en husvegg.

Et av de største problemene jeg hadde med den var at hjulbredden mellom bakhjulene er 2,5 meter , så ekvipasjen ville gjerne følge trikkeskinnene på den lange turen til Majorstua. Det var en utfordrene tur i oslotrafikken en lørdag formiddag

hilsen
Svein